Den del av Magnarp som skulle bilda Björkhagen var under 1600- 0ch 1700-talet utmarker som användes som betesmark till gårdarna i Magnarp. Från 1830-talet byggdes några gårdar och torp i Björkhagen. Med storskiftet flyttades en gård och bildade nuvarande Björkhagens gård vid Björkhagsvägen nära Magnarps byaväg.
Villa Matilda vid Per Skomakares väg och Bengt Svens nära havet byggdes också tidigt. Redan i början på 1800-talet gick en enkel väg för kärror gick ner till tångtäkten där majbrasorna tänds nuförtiden. Den vägen kallas i dag Björkhagsvägen.
Eftersom fiske stod för en viktig del av självhushållet behövdes en kås för båtarna. Den plats som användes var inte den vid Björkhagsbryggan utan den kås som fortfarande är bevarad nedanför det nybyggda huset på Standridarevägen 4. Den kåsen använde Johan Brynolf ända in på 1950-talet. Där hade han sin snipa med inombordsmotor. Kåsen kallades också för Brynolfs kås. Det är troligt att kåsen anlades redan på 1840-talet.
Det kanske är Brynolfs båt som syns på vykortet från 1920-talet. Gården längst till höger är Bengt Svens. Klicka gärna på bilderna för att se dom i större storlek och använd webbläsarens bakåtpil för att komma tillbaka.
Kanske är det Brynolf själv som står vid sin båt längst till höger på ett annat vykort från 1920-talet.
På nästa vykort från 1930-talet är det lilla lusthuset vid havet byggt. I huset som hör till bodde länge konstnären Gerda Östergren. I kåsen ligger en båt.
På vykortet från 1940-talet har Gerdas hus fått en takkupa och kolonibarn badar vid kåsen.
Även på 1950-talets vykort används kåsen. En båt ligger i sjön och en snipa är uppdragen på stranden. Gerdas hus har fått fler fönster.
På flygfotot från 1950-talet kan man förutom en båt i kåsen även se den stig längs havet som länge användes. Idag är stigen delvis igenväxt och delvis förstörd av de senaste årens stormar.
Kåsen vid den nuvarande Björkhagsbryggan började användas långt in på 1900-talet, bland annat av handlaren Sven Carlsson. Här ett vykort från c:a 1960.
Kåsarna vid Hultabryggan, som beskrivits i ett tidigare inlägg, är av äldre datum, troligen från slutet på 1800-talet.
Postat i:Björkhagshistoria
